Al langere tijd hoor ik dat lichamelijke beweging ook goed is voor je brein, maar dat lijkt me niet….

Stel je voor dat je die grijze massa onderwerpt aan een interval-training! Eerst hem even uit het schedeldak lepelen en de juiste outfit aanmeten. Dat is tegenwoordig toch geen gemakkelijke keus met al die modegrillen. Die rode hardloopschoenen zien er wel kek uit, dus daar gaan we voor!

Ok, ik ben er klaar voor. De trainer geeft het signaal, 5 x 100 meter in 20 seconden! Niets vermoedend sta ik nog even mijn outfit te bewonderen en te genieten van de oorverdovende stilte. Ik voel een stevige tik op mijn frontale cortex en realiseer met dat ik vergeten ben mijn oren mee te nemen. Snel gris ik de oren van mijn lege hoofd en plak ze snel aan de zijkant. Ik wil de trainer vragen om zijn opdracht nog even te herhalen, maar er komt geen woord uit mijn grijze massa. Wat ben je toch gehandicapt met zoveel grijze cellen zonder de juiste zintuigen! Gelukkig is mijn hoofd nog in de buurt en plak ik mond en lippen snel ergens aan de voorkant. Wat gaan we doen trainer?

De trainer is de beroerdste niet en geeft opnieuw aan wat er van mij verwacht wordt. Met alle kracht die er in mijn hersenstam zit begin ik te bewegen en loop als de bekende kip zonder kop overal heen behalve de goede kant, dat maak ik tenminste op uit het gevloek van de trainer. Ik mis nog een essentieel onderdeel realiseer ik me: zicht! Ook dat is snel opgelost en met 2 ogen op steeltjes zie ik een soort oranje baan met strepen, waartussen ik de anderen zie bewegen.
Ik haal nog een keer alle zuurstof die in mijn hersenen zit opgeslagen bij elkaar en ga van start.

Na amper 6 seconden ga ik plat, alle zuurstof is opgebruikt en ik realiseer met dat ik ook in dit geval iets uit mijn oude lijf had moeten meenemen. Het zweet breekt me uit, denk ik, maar ook daarvoor mis ik de juiste attributen!

Met een zucht geef ik het op, bewegen is goed, maar dat laat ik voortaan graag over aan mijn lijf!

P.s.
De positieve effecten van lichamelijke inspanning via hormonen en andere stofjes op de hersenen zijn breed bekend, dus vooral lichamelijk bezig gaan!