In onze moderne wereld wordt je constant gevolgd (tracking), of je wilt of niet én of je het weet of niet. Om helder te krijgen of dit erg is óf niet gaan we terug in de tijd én bekijken we welke lessen uit die geschiedenis we kunnen vertalen naar de toekomst…..

Hoe werkte gevolgd worden in het ‘duistere’ verleden:
In de donkere middeleeuwen werden mensen ook al gevolgd, zij het wat op een andere manier dan tegenwoordig. Het waren meer de ogen van spionnen, van verliefden, van kwaadwillenden diespion wilden weten waar hun doel zich bevond en wat hij of zij uitspookte. De manier om ‘verborgen’ te blijven varieerde van je verstoppen op een onbekende plek, werken met een dubbelganger of door je achtervolger te ontmaskeren. Op het moment dat het schrift ontstond en mensen hun gedachten op papier gingen zetten ontstonden er nieuwe mogelijkheden om iemand te volgen, goed bedoeld of soms ook niet. Zowel de schrijvers als de volgers ontwikkelden slimmigheidjes om hun doel te bereiken. Geheim schrift, onzichtbare inkt en gebruik van codes geheimschriftkwamen in zwang maar net zo snel kwamen de volgers achter de gebruikte methodes en moesten de schrijvers weer nieuwe manieren verzinnen. De ‘wedloop’ was begonnen.

Hoe werkt het nu:

tracking-mobileHet fysieke volgen kennen we nog steeds, hinderlijk volgen noemen we tegenwoordig stalken. Ons mobiele spraakverkeer wordt in de gaten houden door de NSA of als ze het willen toegeven de Nederlandse Veiligheidsdienst. Spionnen bestaan nog steeds maar die zie je natuurlijk niet. Paparazzi achtervolgen celebrities met een camera en Facebook volgt al onze sociale uitingen. Dan hebben we nog de professionals die met richtmicrofoons en – of andere afluisterapparatuur geheimen proberen te achterhalen en om het nog wat breder te trekken, we hebben enorme telescopen op de ruimte gericht om te weten te komen of daar ook nog iemand is die ons misschien ook wel bekijkt of afluistert.

Zijn we dan aangeschoten wild? Zijn we nooit meer ‘onzichtbaar’? En de vraag dient zich dan aan: Hoe erg is dat dan?

Deze laatste vraag stellen we even uit om eerst te kijken wat dit allemaal voor onze nabije toekomst betekent!

Hoe werkt het straks:

Als je de technische ontwikkelingen doortrekt en die combineert met de nimmer aflatende nieuwsgierigheid naar wat een ander uitspookt ziet onze toekomst er ‘bloot’ uit. We zijn nooit meer op onszelf of onzichtbaar. We staan altijd in ons blote nakie en niets over ons is meer geheim. DNAOns DNA is uitgeplozen en zelfs wat we denken zal openbaar zijn door het opvangen en distribueren van onze hersengolven. En nog sterker, het zijn niet alleen onze mede aardbewoners die ons volgen, ook de personages uit andere galactische werelden zijn bijzonder geïnteresseerd in ons doen en laten.

Het antwoord op de vraag hoe erg is dat dan kan je dan ook op 2 manieren beantwoorden:
1. Dat is vreselijk, niets is meer privé, alles is openbaar. Actie: Koop stiekem een onbewoond eiland, zet daar een groten glazen stolp op en bekleed die aan de binnenkant met aluminiumfolie. Vertel niemand dat je daar heen gaat en neem voldoende proviand mee. Kruip onder de stolp en geniet van de eenzaamheid.

onbewoond-eiland
2. Dat is helemaal niet erg, omarm dit moderne leven in verbinding en neem op de koop toe dat er anderen zullen zijn die het misschien niet goed met jou voor hebben of misbruik van je willen maken. Ook dat hoort bij het leven en het is niet te voorkomen. Dat is feitelijk de enige constante van vroeger tot in de verre toekomst:

Het ‘leven’ leven houdt ook in: risico’s nemen.

Risico lopen