Gerommel in het vooronderHet is nog maar een aantal jaren geleden dat ik, als ik over de voorplecht keek, een forse straal uit de buis zag komen. De buis waarmee het overtollige water dat zich verzameld in het vooronder wordt geloosd, bedoel ik dan. En nu kijk ik terug op een periode die ik maar zal omschrijven als “Gerommel in het vooronder”. Wat is er precies gebeurd?

Zo’n 2 jaar terug viel mij op, als ik goed oplette, dat de straal minder fors was dan daarvoor. Nog geen reden om me zorgen te maken en ik liet het er maar bij. Totdat het ook anderen begon op te vallen en ik noodgedwongen er werk van ging maken. Eerst maar eens overleggen met iemand die er verstand van heeft, zei ik tegen mijn medebemanningslid. En zo gezegd zo gedaan. Met een advies op zak op zoek naar iemand die de ophanging van de machinerie in het vooronder eens goed onder de loep kon nemen en waar mogelijk kon versterken. Na een periode testen en proberen leverde deze actie geen resultaat op en zag ik me gedwongen terug te keren naar genoemde adviseur.

Tot mijn schrik bemerkte ik in die periode dat de straal, die al niet meer zo fors was als vroeger, zijn naam geen eer meer aan deed, en feitelijk beter omschreven kon worden als een ‘straaltje’. Mijn adviseur zag nog wel mogelijkheden om met een bepaald middeltje de leidingen wat beter doorspoelbaar te maken en dat leek me, met het schrikbeeld van een grotere ingreep, een goed idee.

Maar, na een half jaartje proberen had dat ook niet het gewenste resultaat en dan toch maar voor het grotere werk. En dan krijg je dus te maken met de echte specialisten die er niet voor schromen om het leidingenwerk en alles wat daar mee samenhangt van binnenuit te inspecteren én waar nodig uit te ruimen en op te ruimen om de doorstroming weer op gang te krijgen.

De klus met al het opruimwerk duurde een paar dagen en daarna was het de vraag of alles nog wel goed werkte. Dus na een paar weken maar even een proefvaart ingepland om te zien hoe het zich zou houden. En …. naar tevredenheid, de straal uit de buis bij het vooronder was weer prima dus: Klus geklaard.

Tot op een dag, we voeren over een binnenmeer, me toch weer opviel dat de straal toch wel wat minder was. Het leek verdorie wel of er een knik in die buis zat, maar dat kon helemaal niet, dat was toch van hard staal!? Na een belletje met de mannen die de klus hadden geklaard snapte ik dat dit een veel voorkomend bijverschijnsel was na zo’n klus en dat er ook een goede remedie voor was. Gewoon even langskomen en we fixen dat weer!

En inderdaad, het werd snel gefixt, even een soort schoorsteenborstel in de buis naar binnen, even flink ragen en voor ik het wist was het leed geleden.
En nu, als ik weer eens over de voorplecht kijk, geniet ik van de ruime straal die er uit de buis klatert, een waarlijk mooi geluid!